Trainen volgens de Souplesse methode

bron: http://mijnhardlooptrainer.nl

Souplessemethode

Er zijn veel trainingschema’s die naar verbetering leiden. Door regelmaat en afwisseling in de trainingen ontstaan er nieuwe trainingsprikkels waardoor het lichaam zich aanpast in de rustfase en daardoor meer belastbaar wordt. Toch is verandering van training vaak een valkuil. Door te snel en te veel trainen in combinatie met te weinig rust, ligt overbelasting op de loer. Met als gevolg je opgebouwde conditie te niet te doen. Het is daarom erg belangrijk dat je regelmatig en gedoseerd opbouwt om blessureleed te voorkomen.

Het is hardlopers eigen om er tijdens de trainingen een schepje bovenop te doen, het voelt lekker aan en het geeft voldoening. Het schepje er boven op doen kan je training te intensief maken waardoor er al snel geforceerd wordt. Dit gaat meestal ten kosten van de looptechniek omdat er met kracht gewerkt wordt.

Een andere manier van trainen is volgens de souplessemethode. Het woord zegt het al: lopen op souplesse, makkelijk en soepel lopen. Het is een manier van trainen die al veel (top) lopers op een hoger niveau hebben gebracht. Deze methode is destijds bedacht door Herman Verheul en later door Klaas Lok aangepast voor de midden- en lange afstand. Deze mensen hebben hun sporen in de atletiek meer dan verdiend en hebben door eigen ervaringen en het leren van elkaar de souplessemethode ontwikkeld en beproeft tot wat het nu is.

Wat is de souplessmethode?

De souplessemethode bestaat uit een pakket van verschillende trainingen met als doel het verhogen van je anaërobe drempel door hoofdzakelijk extensieve trainingen. Doordat er extensief getraind wordt is de belasting relatief laag, waardoor het herstel sneller is. Je kunt daardoor trainingen korter na elkaar doen zonder dat er overbelasting ontstaat. Extensief trainen staat voor trainen op een lagere snelheid. Hierdoor is het mogelijk om technisch goed te blijven lopen waardoor je meer rendement kunt krijgen. Het pakket van trainingen bestaat uit verschillende interval en duurlooptrainingen gecombineerd met fartlek en het lopen van een wedstrijd of prestatieloop. Door het trainen volgens de souplessemethode zal na 6 tot 8 weken de eerste progressie merkbaar zijn in de vorm van sneller en makkelijker lopen. Op die manier komt het halen van je doel zeker in zicht.

Voor wie is de souplessemethode bedoeld?

Souplessemethode is voor iedereen mogelijk die met hardlopen bezig is, dat geldt voor de gevorderde loper maar ook voor de topper. Doordat de belasting op een lager niveau ligt als bij intensief trainen is het ook zeer geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor blessures. In sommige gevallen kunnen zelfs mensen met een spierziekte weer tot hardlopen en tot betere prestaties komen.